"We must not allow other people's limited perceptions to define us."

"Nem engedhetjük, hogy mások korlátozott megítélése határozzon meg bennünket." - V. Satir

család- és párterápia

hagyományos folyamatban

- ill.  videotréninggel és kalandterápiás elemekkel is támogatva

 

1. A rendszerszemléletű családterápia (azon belül több iskola módszertana, mint pl. a Humanisztikus, Strukturális, Gestalt és Narratív) adja az integrációt alkalmazó munkánk alapkeretét.

Úgynevezett "hagyományos" család és párterápiás folyamatokat kísérünk, támogatunk. Egyik speciális szakterületünk a mozaik családokkal való munka (második, különböző szülőktől származó gyermekeket nevelő családforma).

A bennünket felkereső családoknak, pároknak két helyszínen is bitosítani tudjuk a találkozásokat, az ún. hagyományos, beszélgetős formában, belső térben.

E mellett sajátosságunk, hogy amint alkalom vagy indikáció merül fel - felajánljuk a élmény-terápiás (vagy tapasztalati tanulási) helyzeteket is a hagyományos ülés-sorozaton belül - akár csak 1-1 alkalom erejég. Ezeket mindig a helyzetnek, időnek, lehetőségeknek és affinitásnak megfelelően kínáljuk.

 

trpe1.jpg

Hagyományos család-, és párterápiáink helyszínei

Budapest   XII. ker. Törpe u. 3.

Budapest   XIX. ker. Báthory u 56.

A kalandterápiás aktivitásokat - amennyiben azokat a családterápiás

folyamatba ágyazzuk és egy-egy ülést érintenek – a praxisaink helyszínéhez közeli erdőkben valósítjuk meg, Normafán ill. a XVIII. kerületben, a Péterhalmi erdőben.

IMG_0154.JPG

Az első találkozás kb. 1 órás beszélgetés, mely során megismerkedünk és kialakul, elkezdődik-e a közös munka.  Az érdeklődőknek, az átgondolás után  módjukban áll jelezni, ha elszánták magukat a további találkozásokra, az időpontok egyeztetése ezután történik. Az első ülés díjtalan.

A következő ülések 1,5 óra időtartamúak, díjuk 12 - 18.000.- (+ÁFA) Ft, két terapeuta vezetésével (férfi és nő terapeuta páros vezeti a folyamatot).

 

Kapcsolatfelvétel

Szabó Gábor Timur      0630 4008800

Rákár-Szabó Natália    0620 5421583  / email: rsz.natalia@gmail.com

 

nati_gabi_kettere.jpg

 2. Bizonyos esetekben, illetve azoknál, akik kifejezetten így keresnek bennünket, a rendszerszemléletű családterápiás kereten belül  a tapasztalati tanulás elemeit, kalandterápiás gyakorlatokat és a videotréning (video interaction guidance) gyakorlati elemeit és elveit is alkalmazzuk - koncepció szerint.

Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?  

1. fázis – hagyományos család- és párterápiás ülések. A családokkal és párokkal folytatott támogató, terápiás folyamatok klasszikus módon, szobában zajló beszélgetésekkel indulnak.

2. fázis – kaland/élmény aktivitások és azok képi rögzítése. Ha a problémakör megoldását ez támogatja, úgy természeti közegben zajló tapasztalati kihívásokat kínálunk klienseinknek. Az általunk létrehozott aktív helyzetek, gyakorlatok metaforaként működnek a hétköznapi kapcsolati helyzetekre, mindeközben a párok működését videofilmre rögzítjük.

3. fázis – a kaland/élmény aktivitásokról készült képek visszajelzése

A következő, benti “normál” ülés előtt a filmet átnézzük és kiemeljük azokat a részleteket, melyeknek a párral való közös elemzése hozzájárulhat az aktuálisan adott probléma, konfliktus vagy változtatni kívánt kapcsolati viszony megértéséhez. Gyakran kiemelünk és megjegyzéssel látunk el olyan részleteket is, melyek általánosságban jól vizualizálnak mintaszerű működésmódokat vagy mély szimbolikát hordoznak önmagukban is. A kalandterápiás “outdoor” alkalom után a következő ülés így közös film-nézéssel indul és szinte kivétel nélkül azt tapasztaljuk, hogy katalizátorként hat a már elmúlt és szubjektíven megélt élmények újraélése, kívülről való rátekintése, reflektív módon való újraértelmezése a párok számára.

A továbbiakban, ciklikusan az előző fázisok ismétlése, megbeszélések szerint.

Amennyiben a későbbi ülések során fontossá válik, az adott filmrészletek ismételt visszajelzésével is támogatni tudjuk a folyamatot. A pozitív viszacsatolás, a kommunikációs minták felfedezése és megértése, a kalandterápiás gyakorlatok metafóra értékű helyzeteiben és a hétköznapi élethelyzetekben való működésmódok párhuzamba állítása nagyon sok hozadékkal segíti a terápiás folyamat előrehaladását. Fontos körülmény a kép objektivitása. A „mit lát a képen?” kérdésre a résztvevő által adott válasz forrása ő maga. Értelmet nyer a „megörökítés” fogalma, mivel a kép időben állandó információforrásként szolgál, így nem a terapeuta személye a pozitív információ forrása, mely nem rögzített és idővel megkérdőjelezhető lehet.

forest7.jpg